HOME

ACUPUNCTUUR

KLACHTEN

BEHANDELING

KOSTEN

ACUPUNCTURIST

LOCATIE, CONTACT

LINKS


Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze waarbij met naalden bepaalde punten op het lichaam beïnvloed worden, met als doel het lichaam meer in balans te brengen en klachten te behandelen. Het werkt ook preventief, kan klachten voorkómen. De Oosterse geneeswijzen zijn zogenaamde holistische therapiën. De mens wordt als geheel beschouwd: lichamelijk, geestelijk en in relatie tot zijn/haar omgeving. Een klacht wordt dan ook niet als een op zichzelf staand iets behandeld. Het geheel wordt behandeld. Een klacht wordt gezien als een “uit balans zijn” van het geheel. Wanneer het energiesysteem beter in balans komt verdwijnen de klachten. Acupunctuur is gegrond op eeuwen van ervaring. Naast het concept van acupunctuurpunten en meridianen ligt eraan ten grondslag de filosofie van yin en yang en van de vijf elementen (vuur, aarde, metaal, water en hout). Ongeveer 3000 jaar geleden is acupunctuur in China ontstaan. Het heeft zich in de loop der tijden steeds verder ontwikkeld en verspreidde zich naar omringende landen zoals Korea en Japan, en later ook naar de Westerse wereld. Er bestaan nu vele vormen van acupunctuur, waaronder Toyohari.
Wat is Toyohari?

Toyohari is een Japanse acupunctuur-stijl. “Toyo Hari” betekent letterlijk: “Oosterse naaldtechnieken”. Hoofddoel bij Toyohari is het reguleren en balanceren van de meridianen. Wanneer de meridianen beter in balans zijn verminderen of verdwijnen klachten. Een imbalans kan allerlei klachten geven. De conditie van een meridiaan kan zich op verschillende wijzen uiten. Is de meridiaan “deficiënt” dan wel “excess”? Is er sprake van stagnatie van energie, of kan de energie goed doorstromen? Een dysbalans in één meridiaan veroorzaakt als reactie ook dysbalans in andere meridianen. De Toyohari-acupuncturist bepaalt op grond van diverse bevindingen welke meridianen uit balans zijn. Om te beginnen natuurlijk het verhaal van de patiënt. Wat zijn de klachten? Maar ook andere zaken worden besproken, zoals bijvoorbeeld het slaappatroon, het algeheel welbevinden, de eetlust, etcetera. Dit alles geeft al een goede indicatie van de balans in het energiesysteem. Op de polsslagaders is de balans tussen de meridianen goed te voelen. Verder wordt op verschillende plaatsen op de huid de imbalans tussen de meridianen gevoeld, met name op het verloop van de meridianen zelf en op de reflexgebieden van de meridianen op de buik. Tijdens de behandeling wordt ook steeds weer de pols gevoeld, als feedback voor het effect van de naaldtechniek die net gedaan is en om te bepalen wat de volgende techniek gaat worden.

De naaldtechnieken bij Toyohari zijn zeer subtiel en licht, en niet pijnlijk voor de patiënt. Bij de meeste technieken wordt de naald vlak boven de huid gehouden, dus wordt dan niet in de huid gestoken zoals bij andere acupunctuurstijlen. Deze technieken zijn pijnloos, comfortabel en ontspannend, en werken – oppervlakkig als ze lijken – toch diep door in het lichaam. Waarschijnlijk werkt deze techniek via het electromagnetische veldje van het acupunctuurpunt. Toyohari is in Japan ontwikkeld door blinde acupuncturisten; zij zijn zeer gevoelig in hun handen. Toyohari is in principe goed voor iedereen, maar zeker mensen die wat angstig zijn voor naalden maar toch acupunctuur willen proberen zitten goed bij Toyohari. Ook voor heel sensitieve patiënten of voor ouderen of kinderen is Toyohari een goede keus, omdat met heel subtiele technieken wordt gewerkt waarbij de dosering altijd per patiënt wordt aangepast en er continu feedback plaatsvindt via het voelen van de pols.
KvK nr. 01157265

AGB-codes 84023316 (zorgverlener) en 84(0)54677 (praktijk)

DISCLAIMER© 2013 D. van der Kamp